علائم بالینی

علائم بیماری چگونه تظاهر می کنند؟
تظاهرات بالینی در افراد آلوده به اچ‌آی‌وی می تواند بسیار متفاوت باشد
۱از یک حالت کاملا نرمال و بدون هیچ علامت بالینی، تا
۲یافته های غیرطبیعی کاملا غیر اختصاصی (همچون تب یا اسهال یا کاهش وزن که در بسیاری بیماریهای دیگر هم مشاهده میشود و تشخیصی نیستند، بخش تشخیصهای افتراقی را مطالعه کنید)
۳یا یافته های غیرطبیعی کاملا اختصاصی اچ‌آی‌وی همانند:
Hairy leukoplakia of the tongue
Disseminated Kaposi sarcoma
Cutaneaus bacillary angiomatosis
.
توجه کنید که سه بیماری ذکر شده در  بالا، تنها برای اطلاع عمومی ذکر شده است، چرا که بسیاری از بازدیدکنندگان سایت تمایل دارند بدانند که علایم اختصاصی ایدز چه میتواند باشد! اما توجه داشته باشید که تشخیص چنین یافته هایی نیازمند معاینه پزشک و بررسی یافته های پاراکلینیک است  و گاها در مراحل پیشرفته آلودگی با اچ‌آی‌وی تظاهر می یابند و در مراحل اولیه آلودگی، هیچ یافته اختصاصی وجود ندارد و ذکر این موارد تنها برای ارضاء حس کنجکاوی افراد پرسشگر ذکر شده است!
..
.
بطور کلی، مراحل آلودگی با HIV به ۴ مرحله تقسیم می‌شود:
۱ – عفونت اولیه
۲ – مرحله بدون علامت بالینی
۳ – مرحله علامتدار عفونت با HIV
۴ –  پیشروی از HIV تا AIDS
.
.
 
.
.
  تشخیص قطعی آلودگی با HIV صرفاً با اتکا بر علایم و نشانه های بالینی امکانپذیر نیست و تنها راهی که قطعاً مشخص میکند فردی به HIV آلوده شده است یا نه، انجام تست مخصوص HIV است.
.
.
علائم آلودگی با HIV بسیار پیچیده است و دارای مراحل چندی است که الزاماً همه آنها در افراد آلوده مشاهده نمی شود.
این مراحل عبارتند از:
.
.
مرحله عفونت اولیه HIV : (مرحله اول)
این مرحله چند هفته طول می‌کشد و معمولاً با یک حالت شبیه سرماخوردگی که بلافاصله بعد از عفونت رخ می‌هد همراه است این حالت شبیه سرماخوردگی گاهی اوقات تحت عنوان حالت seroconversion  یاد می‌شود. (علائمی نظیر تب، گلودرد، بزرگی غدد لنفاوی، درد مفاصل و عضلات ، سر درد، ضعف و بی حالی، بی اشتهایی ، تهوع و استفراغ، کاهش وزن، اسهال و گاهی دانه های جلدی و یا تظاهرات عصبی)
در حدود ۲۰% موارد علائم به گونه‌ای است که فرد به پزشک مراجعه می‌کند ولی معمولاً تشخیص داده نمی‌شود و حتی اگر تست HIV آنتی بادی در این موقع انجام شود ممکن است هنوز مثبت نباشد.
طی این مرحله مقدار زیادی HIV در خون محیطی فرد وجود دارد و سیستم ایمنی با تولید پادتن ها (آنتی بادی ها)، و لنفوسیتهای سلول کش (لنفوسیتهای سیتوتوکسیک) شروع به پاسخ در برابر ویروس می‌کنند.
از هنگام ورود ویروس ایدز تا مثبت شدن نتیجه آزمایشگاهی که نشانگر آلودگی فرد است حدود ۲ تا ۱۲ هفته و گاهی تا ۶ ماه طول می کشد.
 
درصد فراوانی علایم اصلی مرحله حاد آلودگی اولیه با HIV در جدول زیر آورده شده است:
 
فراوانی
نشانه
۸۰%
تب
۵۱%
دانه های پوستی (راش)
۳۷%
زخمهای دهان
۵۴%
درد مفاصل
۴۴%
التهاب گلو (فارنژیت)
۵۴%
بی اشتهایی
۳۲%
کاهش وزن بیشتر از ۲٫۵ کیلوگرم
۶۸%
کسالت و بی حالی
۴۹%
دردهای عضلانی
۴۶%
تب و راش پوستی
 

تنها راه مطمئن جهت تعیین آلودگی با HIV انجام تست آنتی بادی HIV می‌باشد و از روی علائم بالینی نمی‌توان آلودگی با HV را تعیین کرد.
.
.
.
.
مرحله بدون علامت بالینی (مرحله دوم)
این مرحله بطور متوسط ۱۰ سال طول می‌کشد و همانطور که از نام این مرحله پیدا است، خالی از هر علامتی است هرچند ممکن است غدد متورم لنفاوی هم وجود داشته باشند (لنفادنوپاتی). سطح HIV در خون محیطی به سطح بسیار پائینی کاهش می‌یابد ولی بیماری همچنان مسری است و آنتی بادی HIV در خون قابل ارزیابی است.
تحقیقات اخیر نشان داده است که HIV طی این مرحله غیر فعال نیست و در غدد لنفاوی بسیار فعال است. تعداد زیادی از سلولهای T- helper آلوده شده و می‌میرند و ویروس فراوانی تولید می‌شود.
تست آزمایشگاهی جدیدی وجود دارد که مقدار ناچیز HIV که از غدد لنفاوی آزاد می‌شود را اندازه می‌گیرد این تست HIV-RNA را اندازه می‌گیرد (RNA ماده ژنتیکی HIV می‌باشد) این تست را تست بارگیری ویروس (viral load test) می‌گویند که نقش بسیار مهمی در درمان آلودگی با HIV دارد.
.
.
.
مرحله علامتدار عفونت HIV (مرحله سوم)
با گذشت زمان، سیستم ایمنی توان خود را از دست می‌هد که به ۳ دلیل عمده زیر است.
۱ – بافتها و غدد لنفاوی بدلیل سالها فعالیت، آسیب می‌بینند  
۲ –  و HIV جهش پیدا می‌کند و آلوده کنندگی‌اش تشدید می‌شود بعبارت دیگر برای تخریب سلولهای  ،T- helper قویتر و متنوعتر میشود
۳ – بدن توانایی جایگزینی سلولهای T – helper از دست رفته را ندارد.
با ایجاد نقص در سیستم ایمنی، علائم بوجود می‌آیند که در آغاز بسیاری از علائم خفیف هستند. ولی با تحلیل سیستم ایمنی، علائم تشدید می‌شوند.
.
.
پیشروی از HIV تا AIDS
با آسیب بیشتر سیستم ایمنی، بیماری به سمت بدتر شدن پیش می‌رود تا اینکه تشخیص ایدز مطرح شود. در حال حاضر در انگلستان تشخیص ایدز وقتی تأیید می‌شود که فرد HIV مثبت تعداد خاصی از عفونتهای فرصت طلب یا سرطانها را بروز می‌دهد اگر چه فرد HIV مثبت می‌تواند بشدت بیمار باشد ولی تشخیص ایدز نداشته باشد.
.
ایدز = آزمایش مثبت اچ‌آی‌وی + تعداد لنفوسیتها کمتر از ۲۰۰ (یا بعبارتی کمتر از ۱۴٪)
AIDS= positive HIV serology + CD4 less than 200 cells/mcL (or CD4 less than 14%)
.
.
.
.
.
.  تشخیص قطعی آلودگی با HIV صرفاً با اتکا بر علایم و نشانه های بالینی امکانپذیر نیست و تنها راهی که قطعاً مشخص میکند فردی به HIV آلوده شده است یا نه، انجام تست مخصوص HIV است.
..
.
عفونت اچ‌آی‌وی میتواند تظاهرات دیگر بیماریها را تقلید کند و بسته به نوع تظاهرات، تشخیصهای مختلفی ممکن است مطرح شود:
برای آگاهی از تشخیصهای افتراقی اینجا را کلیک کنید
.
.
.
.
عفونتهای فرصت طلب و سرطانها کجا رخ می‌دهند؟
با کاهش قدرت سیستم دفاعی٬ به مرور زمان بدن آمادهٴ ابتلا به عفونتها و سرطانهایی می شود که به طور معمول در مردم عادی دیده نمی شوند ، این بیماریها بصورت بیماریهای ریوی ، اسهالهای شدید و مزمن ،‌ تبهای طولانی ، کاهش وزن ،‌ اختلالات شخصیتی ،‌ بیماریهای مغزی و پوستی خود را نشان می دهند که درنهایت منجر به مرگ فرد مبتلا خواهد شد.
مرحله علامتدار عفونت با HIV اغلب بدلیل عفونتهای فرصت طلب و سرطانهایی است که بطور طبیعی سیستم ایمنی جلوی آنها را می‌گیرد. که تقریباً در تمام بدن می‌تواند رخ دهند ولی نمونه‌های شایع آن در جدول زیر آورده شده است.
همانطور که در جدول زیر نشان داده شده است مرحله علامتدار عفونت HIV اغلب با درگیر کردن چندین سیستم مشخص می‌شود درمان عفونت خاص یا سرطان اغلب انجام می‌شود اما علت زمینه که عملکرد HIV است سیستم ایمنی را تضعیف می‌کند
تا زمانیکه خود HIV آهسته نشود علائم سرکوب سیستم ایمنی بسمت بدتر شدن پیش می رود.
.
.
نمونه های عفونت/سرطان در سیستمهای مختلف بدن:
..
 سیستم تنفسی
 پنومونی پنوموسیستیس کارینی (pcp)
  سل (TB)
  سارکوم کاپوزی (KS)
.
.
سیستم گوارشی
Cryptosporidiosis
Candidia
Cytomegalovirus (CMV)
Isosporiasis
Kaposi sarcoma
.
.
سیستم عصبی مرکزی / محیطی
HIV
Cytomegalovirus
Toxoplasmosis
Cryptococcosis
Non- Hodgkin’s lymphoma
.
.
پوست
Herpes simplex
Kaposi’s sarcoma
Varicella zoster
.
.
.
.  تشخیص قطعی آلودگی با HIV صرفاً با اتکا بر علایم و نشانه های بالینی امکانپذیر نیست و تنها راهی که قطعاً مشخص میکند فردی به HIV آلوده شده است یا نه، انجام تست مخصوص HIV است.
.
بطور کلی میتوان گفت که علایم اصلی و فرعی، مرحله نهایی آلودگی با HIV یعنی “ایدز” اینها هستند (البته در صورت مشاهده هر کدام از علایم زیر با پزشک مشورت کنيد)
.
.
علائم اصلی ایدز:
كاهش وزن بیشتر از 10 درصد
اسهال مزمن بیشتر از یك ماه
تبهای متناوب یا ثابت بیش از یك ماه

علائم فرعی ایدز:
سرفه پایدار به مدت بیش از یك ماه
عفونت پوستی منتشر همراه با خارش
تبخالهای عود كننده
برفك دهانی
عفونت تبخالی مزمن پیشرونده و منتشر
بزرگ شدن عمومی غدد لنفی
.
.